Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci rozpálíme tři lžíce olivového oleje, na něm krátce osmahneme cibuli a pak přidáme nakládaná rajčata. Přilijeme polovinu vývaru.
Po chvíli přidáme rajčatové pyré, utřený česnek a čočku. Vaříme, dokud není čočka měkká, potom okořeníme tymiánem, pepřem a solí podle chuti. Nakonec polévku zředíme zbylým vývarem a ještě krátce povaříme.
Polévku z červené čočky s rajčaty je možné podávat jako hlavní chod s trochou nastrouhaného sýra nebo menší porce jako vegetariánský předkrm.
Dobrý den, děkuji za tento recept - je vynikající.
Sice jsem si ho upravila k obrazu svému, ale to se na mě autorka jistě nebude zlobit :-)
Zde:
Osmažila jsem na oliv. oleji cibulku, česnek, přidala čerstvá rajčata, po chvilce jsem zalila zeleninovým vývarem, přidala drobnozrnnou červenou čočku a nechala vařit do změknutí čočky. Pak to vše dala do mixéru a rozmixovala. Koření dle chuti + maličký kousek domácí chilli papričky. A už se cpu :-) Takže moc děkuji za inspiraci. A přeji vám i sobě další společné kuchtění.
vendula.smejdova
Komentář k receptu Polévka z červené čočky s rajčaty
Moc dobrá, rychlá a snadná. Doporučuju s parmezánem, zjemní se tím.
bronislavap
Komentář k receptu Polévka z červené čočky s rajčaty
Opravdu vynikající polévka, pro nás to byl gurmánský zážitek. Rozhodně doporučuji vyzkoušet...
Kateřina
Re: Ivet???
Víte, Ivet má pravdu, při oxidaci, hydrolýze, pyrolytických reakcích nenasycených mastných kyselin (přítomné v olejích) vznikají nenasycené aldehydokyseliny, které jsou toxičtější než nasycené aldehydokyseliny vznikající z nasycených MK přítomných v například v sádle. Je pravda, že při normálním smažení těchto produktů moc nevzniká, ale při fritování už by to byl závažný problém.
roval
Velmi rychlá a výborná polévka. Prostě zase něco jiného... Přidala jsem do základu jen navíc bobkový list a zahustila navíc moukou, abych co nejvíce nasytila svého 20.měsíčního syna.