Recept na plněný bůček. Můžeme jej podávat teplý na slavnostní stůl i studený jen tak na chuť.
Hodnocení
4.1
/ 5 (101x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Ostatní
Sůl
Vývar200 ml
Nádivka
Vejce2 ks
Strouhanka
Petrželka
Mléko
Rohlík4 ks
Muškátový oříšek
Uzené maso100 g
Podle chuti
Kmín
Vepřový bok750 g
Mletý černý pepř
Postup přípravy
Vepřový bůček podle potřeby očistíme a opatrně do něj vyřízneme velkou kapsu. Bůček lehce osolíme, opepříme a necháme uležet.
Připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Lehce je přelijeme mlékem. Uzené maso umeleme najemno a přidáme jej k rohlíkům. Směs okořenímw špetkou mletého muškátové oříšku, kmínem, solí a pepřem. Petrželku opereme, osušíme a nasekáme. Přidáme ji do nádivky a nakonec do směsi rozklepneme vejce. Nádivku lehce ale důkladně promícháme. Pokud je příliš řídká, přidáme podle potřeby strouhanku.
Připravenou nádivkou naplníme bůček. Plněný bůček zašijeme nebo zajistíme jehlami. Povrch (kůžičku) bůčku ozdobně nařízneme do čtverečků, pak bůček osolíme, opepříme, okmínujeme a vložíme do pekáčku. Podlijeme jej vodou nebo vývarem.
Troubu předehřejeme na 250 °C. Do vyhřáté trouby vložíme pekáč s plněným bůčkem a pečeme jej asi 30 minut. Pak teplotu snížíme asi na 180 °C a bůček dopečeme doměkka. Během pečení bůček přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou tekutinou. Upečený plněný bůček nakrájíme na porce. Podáváme jej s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo jen tak s pečivem.