Recept pocházející z Dánska. Něco pro pivaře. Jen pozor, nepoužíváme plzeňské pivo, polévka by zhořkla.
Hodnocení
4.0
/ 5 (4x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Podle chuti
Cukr
Citronová kůra
Ostatní
Smetana2 dl
Voda0.2 l
Pivo2 láhve
Žitný chléb250 g
Postup přípravy
Žitný chléb pokrájíme na malé kousky a na několik hodin ho namočíme do směsi vody a půl litru světlého piva. Potom chléb vaříme asi 20 minut, prolisujeme, přidáme zbylé pivo a znovu krátce povaříme.
Do základu na pivní polévku přilijeme smetanu, dochutíme cukrem a špetkou citronové kůry a přivedeme k varu. V tuto chvíli máme polévku hotovou.
Pivní polévku s žitným chlebem ihned podáváme.
obecne se polevky tohoto typu varily spis s psenicnym (mene chmelenym/horkym) pivem. lze samozrejme ruzne kombinavat dal, napr. zloutek, muskat, ale i tak pro soucasne konzumenty jde o hodne netypickou chut - jakkoliv drive se napr. jednalo o docela beznou snidani. asi je vhodnejsi pro zacatek piva ubrat. a brat to tak, ze je to prostor pro zajimave experimenty, kde vysledky ale zdaleka nejsou zarucene.