Máslo necháme změknout a v misce ho utřeme s cukrem, likérem, kakaem a nastrouhanými ořechy. Podle hustoty přidáme kondenzované mléko. Hotové "těsto" necháme odpočinout v chladu.
Mezitím si ze změklého másla, cukru a vaječného koňaku vymícháme náplň. Vaječný koňak přidáváme tak, aby nebyla náplň příliš tekutá.
Formičku na úlky vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme do ní část těsta a vytvoříme důlek třeba obrácenou vařečkou. Do důlku pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku dáváme náplň, na kterou přitiskneme celý piškot. Takto postupujeme s každým úlkem.
Hotové piškotové úlky s likérem uložíme do krabičky a skladujeme v chladu.
Jsem už babička a spostu receptů dělám tak, jak je dělala ještě moje babička. Není to o pokroku, ale o tradici, lásce, vzpomínce. Hlavně v tomto předvánočním čase by měl člověk trochu zpomalit a prožít sváteční atmosféru. Úlky dělám podobně a také u nás chutnají. No a formu od Tescomy vlastním, ale nepoužívám. :-) Jarka
Freedom81
Díky
Díky za podporu, také si myslím, že recept není o tom, jak je starý a už vůbec ne o formičkách, které se použijí. Různých inovací je spousta, ale každý ať si vybere k čemu se přikloní. Také nesoudím, dokud neupeču, neuvařím, neochutnám. Tak ať nám to jde od ruky a všem přeji krásné Vánoce!!!
friacid
Plnění úlků
Plním stejným způsobem jako Míša, jen trochu jinou náplní, ale nemyslím si, že bych byla sto let za opicemi. Novou sadu od Tescomy jsem viděla, ale tuším, že princip plnění bude pořád stejný (Ale je možné, že mi něco uniklo. Viděla jsem příspěvek v Radách ptáka Loskutáka. Pravda, dívala jsem se napůl oka) . Jen je tam inovace ve formě jehlanu na otvor pro náplň a podložka s otvory na vkládání nenaplněných úlků + krabice na skladování. Myslím, že každému vyhovuje jiný pracovní postup, ale výsledek bude stejný. Přeji příjemný předvánoční čas. Jana