Výborná omáčka na špagety trošku ostřejší chuti se spoustou zeleniny.
Hodnocení
4.6
/ 5 (21x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Česnek1 palička
Paprika3 ks
Mléko200 ml
Cibule1 ks
Voda400 ml
Rajče5 ks
Pórek1 ks
Vegeta1 lžička
Hladká mouka 2 lžíce
Sójová omáčka1 lžíce
Tavený sýr2 ks
Mladá cuketa1 ks
Sladká sójová omáčka2 lžíce
Velký rajský protlak1 ks
Jemný salám (junior)200 g
Podle chuti
Pepř
Pálivá mletá paprika
Mletá chilli paprička
Na ozdobu
Strouhaný sýr
Příloha
Špagety z tvrdé pšenice
Postup přípravy
Cibuli a česnek oloupeme, papriku zbavíme semínek. Cuketu rozkrojíme, vydlabeme semínka, ale neloupeme. Česnek utřeme se solí. Salám, papriku, rajčata, cuketu nakrájíme na kostky, pórek na špalíčky a cibuli na drobné kostičky.
Na olej dáme cibuli a osmažíme ji. Přidáme salám, který opečeme ze všech stran. Potom přisypeme pokrájenou zeleninu, přidáme česnek, ochutíme sójovou omáčkou, vegetou, podlijeme vodou a dusíme do změknutí zeleniny.
Pak přidáme rajský protlak, tavené sýry, mléko a mícháme, dokud se sýry nerozpustí. Nakonec dochutíme pepřem, pálivou paprikou a chilli. Pokud vaříme dětem, tak chilli vynecháme.
Zahustíme moukou rozmíchanou v troše mléka a necháme přejít varem.
Špagety uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Pikantní omáčku podáváme se špagetami a sypeme strouhaným sýrem. Pokud vynecháme salám, je pikantní omáčka na špagety vhodná i pro vegetariány.