Hovězí kližku očistíme a nakrájíme na kostky. Maso osolíme a opepříme. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a česnek jemně usekáme. Sušené houby rozdrtíme na prášek. Z kulatých bochníčků chleba odkrojíme vršky a střídky vydlabeme.
Na sádle orestujeme cibulku s kmínem, přidáme maso a za stálého míchání opékáme maso tak dlouho, dokud se vypuštěná šťáva z masa neodpaří. Pak vmícháme sladkou mletou papriku a vše krátce orestujeme. Přidáme chilli pastu, rajský protlak, česnek, drcené houby a tymián. Směs podlijeme vývarem a zakryté zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby guláš dochutíme a zahustíme chlebem.
Pikantním gulášem naplníme bochníčky chleba, posypeme naťovou cibulkou a podáváme. Pikantní guláš v chlebu se hodí i na oslavy a nejrůznější příležitosti, kdy chceme své hosty překvapit.