Nejdříve si připravíme zeleninu. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vhodíme do vroucí vody s kostkou bujónu. Uvaříme téměř doměkka. Přidáme chilli papričku.
Mezitím si nakrájíme cibulkovou nať na drobná kolečka a osmahneme ji na
česnekovém másle. Přidáme polovinu (4 stroužky) prolisovaného česneku. Zbytek jen oloupeme a nakrájíme na plátky. Ještě krátce osmahneme a odstavíme z tepla.
Česnekový základ vmícháme do bublající polévky, ochutíme veškerý kořením, dochucovači a nakonec přidáme plátky česneku. Už jen tak 2 minuty necháme prohřát.
Pikantní česnekovou polévku podáváme s čerstvým chlebem. Ještě lépe chutná na druhý den po uvaření. Chilli papričku před konzumací raději vyjmeme.