Pečené kuřátko s vůní skořice přelité pikantní omáčkou z paprikové pasty.
Hodnocení
3.9
/ 5 (7x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Cukr1/2 lžičky
Olej2 lžíce
Kuře1 ks
Skořice mletá1 lžička
Mletý zázvor2 lžičky
Dezertní víno2 lžíce
Omáčka
Česnek1 stroužek
Olej1 lžíce
Sůl1 špetka
Sójová omáčka2 lžíce
Papriková pasta1 lžička
Postup přípravy
Kuře rozporcujeme na čtvrtky a potřeme ze všech stran marinádou. Marinádu připravíme smícháním mletého zázvoru, sójové omáčky, dezertního vína, cukru, skořice a 2 lžic oleje. Namarinované kuře necháme na pekáčku odležet asi 3 hodiny.
Kuře upečeme spolu se zbytkem marinády, za občasného přelévání porcí vypečenou šťávou, dočervena v troubě. V případě potřeby můžeme trochu podlít vodou.
Mezitím připravíme omáčku smícháním všech přísad. Paprikovou pastu lze nahradit lžičkou směsi sladké a pálivé papriky osmahnuté na lžíci oleje.
Upečené porce kuřete LIN přelijeme omáčkou a na pár minut ještě necháme v troubě prohřát.
Pečené kuře LIN podáváme s vařeným bramborem nebo jinou přílohou.
Tento recept znám již hodně let, za tu dobu jsem ho odladil : marinády dělám trojnásobné množství a marinuji 1-2dny, peču cca 1,5hodiny na 150stup. a dopékám na gril. Zázvor dávám čerstvě nakrájený na malé kostičky. Omáčky dělám také trojnásobné množství 8-), papriku neosmahnu, dávám větší množství česneku. Jako přílohu volím rýži nebo moučné placky dělané na sucho, když je vyndavám z trouby, potírám je výpekem z kuřete. Servírují vše zvlášť - kousek kuřete dle chuti ponořím do omáčky a zakousnu moučnou placku. Zvláště děti musí jíst na igelitovém zbrusu 8-).