Nenáročný recept na přípravu rychlého a výborného dortu, který poskládáme s usmažených palačinek a vanilkového krému.
těsto | |
---|---|
1 špetka | sůl |
6 ks | vejce |
780 ml | mléko |
340 g | hladká mouka |
poleva | |
2 lžíce | máslo |
1 lžíce | rum |
1 lžíce | med |
100 g | čokoláda 60% |
krém | |
250 ml | smetana |
180 g | cukr krupice |
1.5 lžičky | vanilkový extrakt |
Nejprve smícháme 260 g hladké mouky, 480 ml mléka, 4 vejce, půl lžičky vanilkového extraktu a půl lžičky soli a těsto promícháme dohladka. Připravené těsto vložíme do lednice. Dále smícháme smetanu, zbylé mléko, 90 g cukru a špetku soli. Směs vaříme na mírném plameni, dokud ze směsi nezačne stoupat pára a potom ještě další dvě minuty. V míse smícháme zbylá 2 vejce, 90 g cukru, přidáme zbylých 80 g hladké mouky a mícháme dohladka. Do směsi poté v míse pomalu přidáváme horkou směs, promícháváme, následně přesuneme do hrnce a vše společně povaříme 2 minuty dotuha. Nakonec vmícháme rum a zbylý vanilkový extrakt a necháme chladnout za občasného míchání. Na pánvi o průměru asi 20 cm rozehřejeme máslo a potom přidáme desetinu palačinkového těsta, rozetřeme ho po pánvi, minutu opékáme, poté otočíme a opékáme ještě třicet sekund. Stejným způsobem uděláme zbylých devět palačinek a necháme je vychladnout. Na talíř dáme palačinku, na ni rozetřeme krém, dále další palačinku a poté zase krém až do spotřebování palačinek a krému, ale končíme samozřejmě palačinkou. V menším hrnci rozpustíme čokoládu a dohladka ji rozmícháme se 3 lžícemi vody, medem a 2 lžičkami másla. Polevu necháme 5 minut chladnout a pak polevou přelijeme vychladlý dort. Před podáváním dáme dort minimálně na dvě hodiny do lednice. Palačinkový dort s čokoládovou polevou nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem jako výborný dezert.
Palačinky v luxusním podání: Zkuste tento palačinkový dort krok za krokem
Vyzkoušejte tento velmi rychlý a jednoduchý recept na palačinkový dort. Můžete se jen inspirovat a palačinky připravit podle klasického receptu, nebo vyzkoušet tuto zdravější variantu z pohankové mouky. Díky kakau, marmeládě a tvarohovému krému bude však i tato zdravější varianta velmi lahodná, navíc si pochutnají i lidé, kteří dodržují bezlepkovou dietu.
autor Verča Michaličková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena