Základní recept na ořechové těsto, ze kterého můžete tvořit různé tvary vánočního cukroví. Těsto je jednoduché a rychlé, takže ho zvládnete i v předsvátečním shonu.
Hodnocení
4.5
/ 5 (93x)
Doba přípravy
25 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Vejce1 ks
Máslo20 dkg
Cukr krupice10 dkg
Hladká mouka 30 dkg
Vlašské ořechy10 dkg
Postup přípravy
Máslo necháme úplně změknout.
Ořechy nastrouháme nebo umeleme.
Do mísy prosejeme mouku a cukr. Přidáme ořechy a promícháme. Nakonec přidáme vejce a máslo. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pevné těsto.
Z těsta tvoříme nebo vykrajujeme oblíbené tvary. Oblíbené jsou vysoké "dortíčky".
Tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova.
Upečené tvary můžeme zdobit nebo máčet v čokoládové nebo jiné polevě. Necháme je minimálně do druhé dne uležet v teple a teprve pak je uložíme do chladu.