Sváteční recept na výborné cukroví s lískovými a vlašskými ořechy. Hotové cukroví vám provoní celý byt a budete mít co dělat, aby vydrželo do Vánoc!
Hodnocení
4.6
/ 5 (10x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Máslo125 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 75 g
Mleté vlašské ořechy75 g
Vanilkový lusk 1 ks
Lískové ořechy (mleté)75 g
Žitná mouka75 g
Třtinový cukr100 g
Postup přípravy
Změklé máslo utřeme s třtinovým cukrem. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábeme semínka, která utřeme s máslem a cukrem. Přidáme žloutky, mleté vlašské a lískové ořechy, hladkou a žitnou mouku, vanilkový cukr a sůl.
Těsto dobře propracujeme. Těsto nepřipravujeme dopředu do lednice, musí se zpracovat ihned, aby cukr zůstal křupavý.
Z těsta vytvoříme kuličky velikosti třešně, které klademe na pekáč a přimáčkneme vidličkou. Z uvedeného množství těsta můžeme připravit zhruba 100 kousků.
Ořechové cukroví pečeme v troubě při 160 - 170 °C. Po upečení necháme cukroví trochu povychladnout, poté sundáme z pekáče a můžeme ještě ozdobit čokoládou. Cukroví bude hodně křehké.
Ořechové cukroví s žitnou moukou podáváme jako jemné sváteční cukroví.
Moc děkuji, má opravdu úspěch i jako sušenky mimo Vánoce :-)
petra (tecka) hermanova
super!
neměla jsem zrovna vanilkový lusk ani třtinový cukr, tak jsem nahradila vanilinovým cukrem a obyčejným moučkovým cukrem - skvělý recept i tak, příště udělám originál, slibuji autorovi! Díky moc.. dala jsem trošku míň cukru a víc ořechů, protože mi zbyly - nepřeslazené, hned křupavé, vykrajovala jsem srdíčka, protože "vidličkový" tvar dělám z jiného těsta, tak aby to bylo trochu jiné. Jen přemýšlím, jestli to ještě nějak nazdobit, ale nechci zas přidávat sladkost, tak nevím :-). Díky ještě jednou, určitě bude stálicí na vánočním stole.
Bára
Re: žitné
Dobrý den. Já zaregistrovala dotaz až teď.... Omlouvám se. Žloutky tam patří dva, je nachápu jak jsem je mohla vypustit v receptu :-(
Jak dopadlo cukroví?