Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky.
Přepuštěné máslo zahřejeme v širším hrnci a za stálého míchání v něm opečeme maso, osolíme a opepříme. Přidáme cibuli a prolisovaný česnek, vmícháme rajský protlak a vše opečeme. Maso zaprášíme moukou, paprikou a několik minut pražíme. Přilijeme vývar a všechno necháme v zakrytém hrnci asi půl hodiny dusit.
Papriky a oloupanou dýní nakrájíme na kostky. Obojí přidáme k masu. Dýňový guláš okořeníme kari kořením, rozmarýnem a přikryté necháme 30 minut stát. Nakonec jej osolíme a opepříme.
Ohnivý dýňový guláš podáváme s přílohou podle vlastní chuti. Hodí se jak brambory nebo knedlíky, tak chleba.