Vyzkoušejte recept na pečivo z odpalovaného těsta.
Do hrnce si odměříme 250ml vody, špetku soli, 100g másla a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Když začne voda vřít, vsypeme hladkou mouku, snížíme teplotu a intenzivně mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Na mírném ohni těsto krátce spařujeme, stále mícháme, a to až do doby, kdy se nám těsto začne oddělovat ode dna i stěn nádoby. V tomto okamžiku je těsto "spařené" a mělo by být lesklé, pevné a husté. Pak těsto dáme do studené misky, mícháme a zpracováváme, až nám částečně vychladne. Teď přichází na řadu přidání 4 vajec, které však přimícháváme po jednom. Každé vejce se s těstem před přidáním dalšího musí dobře spojit. Plech vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem a zdobícím sáčkem tvoříme libovolné tvary dost daleko od sebe - těsto se při pečení hodně nafoukne. Odpalované těsto vkládáme do hodně vyhřáté trouby (až na 220 °C) a takto zprudka pečeme asi 7 minut, těsto nám nabude a nafoukne se. Pak teplotu snížíme (asi na 160 °C) a dopékáme zvolna, až je povrch zlatavý. Pak troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme asi 10 minut dosušit. Ještě teplé odpalované pečivo nakrojíme a po vystydnutí naplníme podle libosti - krémem, ovocným tvarohem nebo jednoduše nutelou. Více tipů pro přípravu naleznete v článku: Příprava odpalovaného těsta
Připravte si větrníky či věnečky, jedny z nejoblíbenějších cukrárenských zákusků, sami doma. Jejich základem je právě odpalované neboli spařované těsto.
Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem
Recept na vynikající tradiční věnečky s odlehčeným krémem.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena