Připravíme si velký hrnec (kolem 4 litrů) a pánev. Na hrubém struhadle nastrouháme kořenovou zeleninu. Krabí tyčinky nakrájíme na malé kostičky. Filé na střední kostičky.
V hrnci rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nastrouhanou zeleninu po dobu asi 10 minut. Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo a na něm dorůžova osmažíme cibulku. Po osmahnutí zaprášíme moukou, chvíli ještě smažíme, poté odstavíme a necháme vychladnout.
Po vychladnutí přilijeme mléko, důkladně rozmícháme, přivedeme k varu a chvíli povaříme. Podle chuti přidáme špetku muškátu, asi 2-3 špetky pepře a tři špetky soli.
Nyní se vrátíme k zelenině, kterou jsme si mezitím opekli. K ní přidáme nakrájené filé a asi 5 minut opékáme. Poté přidáme nakrájené krabí tyčinky a ještě chvilku opékáme. Zalijeme horkou vodou tak, aby bylo vše v hrnci ponořené.
Nyní obsah pánve propasírujeme přes hustší cedník do polévky. Kdo má rád v polévce kousky cibule, pasírovat nemusí. Hrnec dolijeme vodou tak, aby byla polévka akorát hustá (asi 2 litry), přidáme 3-4 lžičky vegety a podle chuti osolíme. Polévku zjemníme smetanou a na závěr přidáme polévkové bylinky.
Norskou rybí polévku podáváme horkou. Velmi dobré je ještě do polévky před koncem přidat konzervovanou kukuřici. Krásně pak v polévce křupe.
Ano, máte pravdu. Vím velmi dobře, že do pravé Norské rybí patří losos a krevety. Avšak ne každý si tyto ingredience může dovolit. Proto jsem zmíněné suroviny nahradil levnějšími a i s nimi je to vcelku dobrá polévka. Navíc je možné použít i jinou rybu, např. tresku a výsledek nebude o nic horší. Nehodí se však použít kaprovité ryby.
To samé bych mohl napsat o vegetě, kterou mimochodem normálně nepoužívám a nahradil bych ji silným maso-zeleninovým vývarem. Snažil jsem se recept co nejvíce zjednodušit, protože kdybych sem měl psát opravdu originální recept, tak by si tuto výbornou polévku ani spousta lidí neuvařila kvůli časové a cenové náročnosti.
Díky však za Váš komentář. Uvedli jsme tímto vše na pravou míru.
DORY
Poznámka k receptu
Jen doplním, že Vegeta uvedená v receptu je pro zjednodušení práce. Mnohem lepší je použít domácí zeleninový vývar (náhradou za vodu, nebo v kombinaci).