Hovězí maso rozdělíme na 4 plátky tak, aby každý plátek měl asi 200 gramů. Plátky opláchneme a dobře osušíme. Pak je potřeme hořčicí, osolíme a opepříme.
Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a dvě nakrájíme s okurkami také na proužky. Nakrájené suroviny rozdělíme na plátky masa, srolujeme a přichytneme kuchyňskou nití nebo párátky. Zbylou cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer oloupeme a nasekáme nadrobno.
V hrnci s troškou oleje hovězí závitky orestujeme do hněda ze všech stran. Přidáme cibuli, nasekanou zeleninu i s petrželkou. Chvilku restujeme a podlijeme teplým vývarem nebo vodou. Hrnec přikryjeme a dusíme při mírné teplotě asi 40 - 50 minut. Občas promícháme a podle potřeby maso podlijeme.
V jiné pánvi necháme rozpustit máslo. Přidáme za stálého míchání mouku a horké mléko. Mícháme dobře, ať nemáme hrudky. Jakmile je maso pěkně měkké, můžeme zahustit základ omáčky připravenou jíškou. Hustotu uděláme podle gusta. Omáčku dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Hovězí roládu vyjmeme a opatrně zbavíme párátek nebo nitě.
Nenáročnou hovězí roládu podáváme jako hlavní chod s naší oblíbenou přílohou.