Stroužky česneku oloupeme, dáme je do sklenice nebo kameninové nádoby, posypeme pepřem, solí a tymiánem. Zalijeme olejem tak, aby byly stroužky česneku překryty o 1 - 2 cm. Dobře promícháme a nádobu s naloženým česnekem přikryjeme několikrát přeloženou tkaninou.
Nakládaný česnek v oleji uložíme asi na 2 týdny do temného a suchého prostředí. Takto naložený česnek uložený v chladu můžeme spotřebovávat i několik měsíců. Česnek si uchová svou vůni, ale zjemní a vzhledově zprůsvitní.
Ahoj, nakládám ho jak vietnamci, tj. jen do čistého octu (nejlépe rýžového) s čili papričkama. Aby česnek "nepracoval" tak přivedu vodu do varu a pak ho pět minut vařím, následně se musí prudce schladit ve studené vodě. Zůstane tvrdý přičemž je jasně bílý a nekazí se. Jara Z.
Dana Frantová
česnek v oleji
Česnek jsem oloupala, dala do sklenice, zalila slunečnicovým olejem. Začal kysat, vadí to , dá se spotřebovat nebo vyhodit. četla jsem, že se při tomto nakládání česneku do oleje vytváří bakterie clostridie. Prosím o odpověď a info. Děkuji