Velmi dobrý koláč, u kterého můžete mrkev vyměnit za cukety.
Hodnocení
4.9
/ 5 (29x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Na ozdobu
Cukr
Těsto
Olej230 ml
Sůl1 špetka
Vejce3 ks
Jablko2 ks
Citron1 ks
Mrkev220 g
Kypřicí prášek do pečiva2 lžičky
Skořice mletá2 lžičky
Vanilkový cukr1 balíček
Polohrubá mouka375 g
Třtinový cukr240 g
Jedlá soda2 lžičky
Nasekané ořechy70 g
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Poleva
Čokoládová nebo citronová poleva1 kelímek
Postup přípravy
Mrkev a jablka očistíme a nastrouháme. Pokapeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Ořechy nasekáme nahrubo.
Troubu rozehřejeme na 170°C.
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli, sodou a ořechy. Střídavě s olejem vmícháváme do vaječné pěny. Nakonec vmícháme jablka s mrkví a přisypeme mletou skořici. Těsto natřeme do vymazané a vysypané formy. Můžeme plech vyložit i pečícím papírem. Mrkvový koláč s jablky pečeme 60 - 70 minut podle typu trouby.
Po vychladnutí polijeme mrkvový koláč s jablky čokoládovou nebo citronovou polevou, kterou necháme zatuhnout. Ale můžeme také jen pocukrovat, nakrájet a podávat.
Recept je vyborny, cesto nie je suche a chut je vyvazena. Vysledok je hutnejsi, ale nie prilis. Piekla som cesto z dvoch tretin davky do 22 cm gulatej formy ako korpus, ktory som potom prekrojila a natrela domacim dzemom s cokoladou, navrch som dala krem z mascarpone a slahacky. Rychly sposob ako spotrebovat jesennu urodu jablk a mrkvy :)
berolina
Komentář k receptu Mrkvový koláč s jablky
Přidala jsem do receptu ještě domácí kandovaný citron. Po zchladnutí jsem moučník potřela (i po stranách) citronovou polevou. Poměrně hutný moučník připomíná chutí irský ovocný chlebíček, ale není to taková kalorická bomba :-)