Recept na jemnou mrkvovou omáčku s bylinkami, smetanou a parmazánem, která překvapí svou chutí.
Hodnocení
4.0
/ 5 (4x)
Doba přípravy
35 min
Ingredience
Ostatní
Máslo20 g
Cibule3 ks
Mrkev5 ks
Bazalka1 lžíce
Oregano1 lžíce
Parmazán1 hrst
Bobkový list1 ks
Zakysaná smetana1 kelímek
Chilli koření1 špetka
Příloha
Špagety500 g
Postup přípravy
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkve očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Parmazán nastrouháme na jemno. Na másle necháme asi 3 minuty osmahnout cibuli s mrkvemi.
Poté podlijeme trochou vody, přidáme jeden bobkový list a necháme dusit asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne.
Mezitím dáme uvařit špagety podle návodu.
Pokud chceme mít v omáčce kousky mrkve, můžeme 1/3 směsi vyjmout a potom opět přidat. Pokud chceme krémovou omáčku bez kousků, část směsi neodebereme.
Ke směsi přidáme kelímek zakysané smetany, hrst strouhaného parmazánu, sůl, pepř, oregano, sušenou bazalku a vše důkladně dohladka rozmixujeme. Podle chuti můžeme přidat i špetku chilli, dodá to výbornou jemnou ostrost.
Omáčku necháme prohřát a můžeme podávat. Mrkvovou omáčku podáváme s uvařenými špagetami a určitě vás překvapí její jemná chuť. Já přidávám ještě navrch na jemno nakrájené opečené uzené tofu.
Místo zakysané smetany jsem použila smetanu sladkou a omáčku jsme doplnili plátkem lososa. Pochutnali jsme si všichni, včetně patnáctiměsíční dcery (bez chilli, samozřejmě;-)