Mrkvová polévka se smetanou, která chutná i dětem.
Hodnocení
4.3
/ 5 (21x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Ostatní
Máslo6 dkg
Hladká mouka 2 lžíce
Sladká smetana1 dl
Mrkev6 ks
Petrželka1 hrst
Zeleninový vývar nebo voda1 l
Podle potřeby
Máslo na smažení
Postup přípravy
Oloupeme 6 středních mrkví a rozkrojíme na poloviny.
Horní části nakrájíme na větší kousky a dáme vařit do 1 litru osolené vody nebo slabšího zeleninového vývaru. Přidáme trochu petrželové a libečkové nati.
Spodní části mrkví nastrouháme na hrubém struhadle a opečeme na másle.
Ze 2 lžic hladké mouky uděláme máslovou jíšku a necháme vychladnout.
Uvařenou mrkev rozmixujeme ve vývaru a rozmícháme v něm jíšku.
Mrkvovou krémovou polévku necháme asi 5 minut provařit a nalijeme 1 dl smetany, nejlepší je šlehačka, ale může být i smetana na vaření.
Necháme přejít varem a přidáme opečené mrkvové nudličky. Vaříme další 2 minuty.
Takto připravenou mrkvovou krémovou polévku podáváme. Můžeme servírovat s krutonky z veky nebo starších rohlíků.
Pro vegany je možné na přípravu mrkvové krémové polévky použít rostlinný olej a sójové mléko.
Polévka je v tomto složení dosti tekutá, doporučuji přidat 1-2 brambory na zahuštění ;)
Jinak super
petula
Mrkvová krémová polévka.
Děkuji za pochvalu, zjistila jsem, že tato polévka je jedním z osvědčených způsobů, jak dostat do dětí alespoň nějakou zeleninu. Jinak to bývá dost dřina.
Plasik
Velmi dobré
Děkuji za tento recept, je to opravdu vynikající polévka, vařím ji pravidelně :)