Recept na jednoduchou, velmi chutnou a vydatnou mexickou směs z běžných potravin.
Hodnocení
4.3
/ 5 (14x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Cibule3-4 ks
Kmín1 špetka
Mletý pepř2 špetky
Mletá sladká paprika1 hrst
Kuřecí prsní řízky500 g
Eidam 45%250 g
Drcená rajčata500 g
Salám vysočina250 g
Fazole v tomatové omáčce2-3 konzervy
Podle chuti
Sůl
Chilli
Kari koření
Sójová omáčka
Kečup sladký
Mozzarella
Worcestrová omáčka
Postup přípravy
Na velké teflonové pánvi nebo v hrnci, ideálně též teflonovém, necháme "zpotit" na kostičky nakrájenou vysočinu. Opékáme při nízké teplotě, aby se nám nespálila.
Až je na dně vrstva vypečeného tuku, přidáme drobně nakrájenou cibulku. Ochutíme větším množství soli, dále pepřem, sladkou (nebo podle chuti pálivou) paprikou, lehce kmínem, chilli omáčkou (nebo kořením), podle chuti můžeme trochu zaprášit karí kořením. Bohatě pokapeme sójovou omáčkou a lehce worchestrem. Necháme 10 minut restovat.
Mezitím si očistíme prsní řízky a pokrájíme na nudličky. Přidáme na pánev. Díky vydatnému předchozímu koření již nedochucujeme.
Až je masíčko dobře zatažené a orestované (cca po 10 - 15 minutách), přidáme celé plechovky fazolí v tomatové omáčce. Důkladně promícháme a necháme dalších 10 minut prohřívat.
Pak přidáme drcená rajčata, můžeme dosladit sladkým kečupem. Necháme vařit, dokud není maso křehoučké a úplně hotové. Průběžně promícháváme ode dna, aby se nám fazole a rajčata nepřichytávaly.
Ke konci vaření přidáme prolisovaný, na půlkolečka pokrájený, nebo v prášku - česnek.
Poté už mexickou směs pouze zahustíme nastrouhanou cihlou sýra. Kdo má rád, může přidat i trochu mozarelly.
Necháme alespoň 10 minut spojit chutě.
Mexickou směs po ideálně podáváme s rýží Basmati. Obyčejná rýže však zcela postačí. Dalšími variantami jsou houskové knedlíky nebo těstoviny. Tato dávka mexické směsti postačí pro 4 dospělé. A nejspíš ještě zůstane.
Mexické jídlo jsem vařila poprvé v životě... nebylo to špatné. Jen bych přilila trošku vody, neboť mi jídlo přišlo dost husté... a taky bych trošku osladila cukrem.