Máslo utřeme s cukrem a vejcem. Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme do krému a vypracujeme hladké těsto. Rozevírací formu vymažeme, vysypeme a naplníme těstem.
Okapané meruňky rozložíme na těsto. Kompotovou šťávu doplníme do 500 ml vodou. Trochu šťávy odebereme a rozpustíme v ní cukr a pudinkový prášek. Zbylou šťávu uvedeme do varu, vlijeme rozpuštěný pudink s cukrem a za stálého míchání opět uvedeme do varu a ihned stáhneme ze sporáku. Horkým pudinkem zalijeme meruňky.
Dort pečeme při 190 °C asi 40 minut.
Mezitím připravíme polevu. Oddělíme vejce. Smícháme žloutky, cukr, smetanu a víno. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce zapracujeme do vaječné směsi.
Upečený dort vyjmeme z trouby a rovnoměrně na něj rozetřeme polevu. Dort dáme znovu do trouby a pečeme ještě 15 - 20 minut.
Po upečení necháme meruňkový dort zchladnout, je vhodné nechat ho pár hodin v lednici.
Koláč jsem musela trochu upravit, protože množství mouky neodpovídalo tomu kousku másla a jednomu vajíčku v receptu. Proto jsem do těsta přidala trochu zbylé šlehačky (měla jsem velké balení) a trochu vína na úkor polevy, protože jsem se bála že udané množství by v ní dělalo neplechu, což nakonec dělalo, i když ho tam bylo méně. Z koláče mi skoro celá poleva stekla a nechtěla vůbec držet. Příště použiju buď ztužovač šlehačky, nebo víno nacpu jen do těsta. Nicméně koláč je dopečený, vychlazený, ochutnaný. A je vynikající! Řadím mezi oblíbené a budu péct, dokud budou meruňky! :-)