Letní verze salátu, která v horkých dnech osvěží. Recept je rychlý a výsledek moc dobrý.
0.5 lžičky | sůl |
1 hrst | bazalka |
1000 g | meruňky |
3 lžičky | sezam |
45 g | cukr krystal |
0.3 lžičky | pepř |
3 lžíce | olivový olej |
15 g | čerstvý zázvor |
3 lžíce | ocet vinný |
3.5 lžíce | rostlinný olej |
0.5 ks | okurka salátová |
1300 g | meloun |
Sezamová semínka opečeme na lžičce rostlinného oleje. Meruňky zbavíme pecek a nakrájíme na čtvrtky. Meloun rozkrájíme na větší kousky. K přípravě salátu je vhodný bezsemenný meloun. Ušetříme si tak práci s odstraňováním semínek. V kastrůlku smícháme cukr, 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru, olivový i rostlinný olej, sůl a pepř. Na mírném ohni zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Rozehřátou směs přelijeme do shakeru nebo jakékoliv uzavíratelné nádoby, přidáme sezamová semínka, vinný ocet a proštěrcháme, aby se nám vše spojilo. Hotovou zálivku uschováme v lednici. Okurek oloupeme a pomocí škrabky nebo struhadla tvoříme dlouhé a tenké plátky. Takto postupujeme po celé jeho délce, dokud nedojdeme k semínkům. Tuto část okurky nebudeme pro náš salát potřebovat. Na velký talíř naskládáme nakrájené meruňky a meloun. Ozdobíme spirálkami vytvořenými z okurky, posypeme nasekanou bazalkou a přelijeme zálivkou. Melounový salát s meruňkami a zázvorovou zálivkou ihned podáváme. Je pro horké dny přímo ideální!
Videorecept: Melounový sorbet pro okamžité osvěžení
Meloun, citron, voda a cukr. Nic víc není potřeba a můžete si doma vyrobit lahodný melounový sorbet a zpříjemnit si parné dny, které jsou před námi.
Jak přežít horko: Zkuste melounovou limonádu!
Meloun k horkému počasí neodmyslitelně patří. Právě teď je ten správný čas připravit si z něj lahodný a osvěžující nápoj, který můžeme popíjet třeba celý den.
autor Hanka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena