Malé žampiony otřeme hadříkem, odřízneme dřevnaté kousky nožiček. Kloboučky žampionů necháme v celku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Dno velké pánve vymažeme olejem, aby se vytvořila tenká vrstva. Přidáme houby a za častého míchání dusíme, až houby pustí šťávu a ta se začne vypařovat. Od tohoto okamžiku se houby začnou smažit a hnědnout. Vsypeme cibuli, když cibulka zezlátne, zasypeme oreganem a zeleným pepřem, podle chuti osolíme. Směs sejmeme z plotny.
Po lžících dáváme houby do zavařovací sklenice, přidáme trochu citronové šťávy, oloupaný česnek a tolik oleje, aby šťáva houby do vršku pokryla.
Marinované žampiony po řecku uložíme na 24 hodin do lednice, občas zamícháme a až po této době podáváme jako chuťovku či přílohu k nejrůznějším pokrmům.