Jednoduchý recept na skvělou buchtu na plech od mé babičky zvládne je úplně každý.
Hodnocení
4.7
/ 5 (24x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Těsto
Olej1/3 hrnku
Vejce2 ks
Mléko0.8 hrnku
Cukr moučka1 hrnek
Polohrubá mouka2 hrnky
Smetana ke šlehání250 ml
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Čokoláda Margot1 ks
Poleva
Máslo150 g
Rum2-3 lžíce
Kakao2 lžíce
Žloutek1 ks
Cukr moučka230 g
Postup přípravy
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Plech vyložíme pečícím papírem. Nastrouháme si čokoládovou tyčinku Margot na jemno.
Celá vejce a moučkový cukr dáme do mísy a ušleháme do pěny. Poté pomalu přiléváme mléko a olej. Mouku smícháme s kypřícím práškem a spolu se smetanou na střídačku přidáváme do vaječné hmoty. Nakonec vmícháme na jemno nastrouhanou čokoládu Margot.
Těsto vlijeme na plech, rozetřeme do stran a vložíme do předehřáté trouby. Než se nám buchta upeče, připravíme si polevu. Máslo rozpustíme, necháme na plotně zapnuté na minimum. Přidáme kakao, jakmile se rozpustí, můžeme po lžících přidávat moučkový cukr. Nejlépe prosátý moučkový cukr, aby v polevě nebyly hrudky. Nakonec přidáme rum a zašleháme do polevy žloutek. Jelikož je poleva tužší, udržujeme ji teplou.
Polevu roztíráme na buchtu hned po vytažení z trouby, později už by se roztírala špatně. Doporučuji Margot řezy nechat odpočinout do druhého dne v chladu, jsou potom mnohem lepší. Margot řezy mé babičky rozkrájíme a podáváme jako výborný sladký dezert ke kávě nebo čaji.
Fotku bohužel nemám, poleva je hutnější, matná a opravdu se nemusíte bát, poleva dodá řezům ještě lepší chuť, určitě to stojí za vyzkoušení :)
Iveta
poleva
Dobrý den, nemůžete tady někdo dát fotku, jak vypadá ta poleva? Jinak buchta je výborná. Jen jsem nechtěla riskovat tu polevu, když ji neznám, tak jsem dala nahoru čokoládu s kokosem.
karlicek2
Výborný
Zatím nejlepší margot řez,akorát jsem neměl kakao do polevy,tak jsem ho nahradil čokoládou na vaření.