Z mouky, tuku, cukru, vanilkového cukru a vajec vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet v chladnu. Ovoce (švestky) očistíme a nakrájíme. Nebo si místo ovoce můžeme připravit různé náplně, kterými pak koláčky plníme.
Z polohrubé mouky, tuku a cukru moučky uděláme drobenku (cukr, mouka, tuk v poměru 2:2:1).
Těsto vyválíme na 0,5 cm plát (může být i vyšší) a vykrajujeme tvořítkem velká kolečka. Vykrojíme asi 26 ks. Potom vykrájíme stejný počet koleček, do nichž vykrojíme otvor kolečkem o jedno menším.
Na plech přeneseme celá kolečka, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a položíme na ně kolečka s otvorem, trochu přimáčkneme a vršek opět potřeme vajíčkem. Tím nám vzniknou koláčky. Dáme na 8 minut zapéct do trouby na 200 °C. Poté je vytáhneme, nasypeme do nich trochu drobenky, umístíme ovoce a opět zasypeme drobenkou. Místo ovoce a drobenky může přijít jakákoliv jiná náplň. Pak linecké koláčky dopečeme asi 20 minut na 160 °C.
Hotové linecké koláčky se švestkami na talířku pocukrujeme.