Slepované linecké cukroví může být hladké, jen promazané marmeládou, obalené v cukru nebo i s polevou. Linecké cukroví patří mezi vánoční stálice, na které mnozí nedají dopustit.
Hodnocení
5.0
/ 5 (1x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Cukr200 g
Vejce1 ks
Máslo1 kostka
Hladká mouka 500 g
Citronová kůra1 lžíce
Poleva
Máslo1/2 kostky
Čokoláda na vaření1 balíček
Náplň
Marmeláda1 sklenice
Na ozdobu
Cukrové zdobení1 balíček
Postup přípravy
Z mouky, másla, cukru, vajec a citronové kůry si připravíme těsto, které necháme v chladu odpočinout cca 2 hodiny.
Odležené těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary, nejčastěji kolečka, srdíčka, měsíčky, kytičky, hvězdy apod.
Vykrájené tvary cukroví klademe na plech a pečeme v troubě při cca 180 °C dozlatova.
Po upečení a vychladnutí promazáváme linecké marmeládou a slepujeme.
V kastrolu si připravíme polevu z hořké čokolády na vaření a kousku másla či jiného tuku. Čokoládu pomalu zahříváme a promícháváme, až se zcela rozpustí a dobře spojí s přidaným tukem.
Kousky lineckého cukroví namáčíme jednou stranou do teplé polevy, klademe opatrně na tác nebo na talíř. Dokud je poleva tekutá, můžeme dozdobit sypáním, kokosem, mandlí, kouskem vlašského ořechu, cukrářskými perlami apod.
Poté necháme cukroví na tácu, dokud poleva neztuhne, až pak můžeme ukládat do krabice.