Zkuste můj recept na kuře s nadýchanou nádivkou uvnitř. Oživíte tak domácí tabuli novým způsobem pomalého pečení.
Hodnocení
4.5
/ 5 (16x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Muškátový oříšek
Lupínky mandlí
Čerstvý tymián
Mletý černý pepř
Ostatní
Vejce2 ks
Mléko100 ml
Kuře1 ks
Citron1 ks
Rohlík3 ks
Podle potřeby
Máslo
Postup přípravy
Kuře osolíme a opepříme vně i uvnitř.
Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Na kostičky nakrájené pečivo orestujeme na másle. Postupujeme stejně jako u krutonů do polévky.
Orestované pečivo dáme do větší mísy, zalijeme rozšlehanými žloutky s mlékem. Ušleháme bílky se špetkou soli. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou citronovou kůru, plátky mandlí, trochu strouhaného muškátového oříšku, tymián či jiné zelené bylinky podle chuti a promícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Vzniklou nádivkou naplníme vnitřek kuřete, část vložíme i pod kůži na prsou a za krkem. Kuře svážeme nebo upevníme pomocí špejlí, párátek, speciálních jehel - uzavřeme tak vnitřek.
Před pečením položíme na prsa 2 plátky másla. Výhodou pomalého pečení je, že není třeba kuře více hlídat a polévat ho. Kuře s nádivkou vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 10 - 15 minut, aby se maso ,,zatáhlo". Poté teplotu snížíme na 140 °C (horkovzdušný program) a pečeme 100 minut. Dobu pečení lze upravit podle velikosti kuřete.
Kůrčičku dopečeme opět za vysoké teploty. Lahodné kuře plněné nádivkou podáváme s oblíbenou přílohou.
Nádivka je vynikající, příprava super. Kuře je měkoučké, bylo to moc dobré. Trochu jsem si to upravil tím, že jsem si nakrájel špekové klínky, dal je zmrznout, osolil a kuře jimi prošpikoval. Je šťavnatější. Místo soli jsem použil koření na pečení kuřat (vně), šťávu zalil smetanou s rozmíchaným Solamilem, případně trochou vody a s nudlemi to byla opravdová bašta.
Ellie
Re: lahodné kuře plněné nádivkou
rozhodně :) občas ji dělám i samotnou k jiným jídlům.
anna (tecka) mastalirova
lahodné kuře plněné nádivkou
Vyzkoušela jsem a je to vynikající nádivka, zase něco jiného než klasika.