Podzimní atmosféru doladí recept na tyto nadýchané dýněčky s medovou krustou.
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
45 g | máslo |
120 ml | mléko |
0.5 ks | dýně |
340 g | hladká mouka |
6 g | sušené droždí |
50 g | třtinový cukr |
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
2 lžíce | máslo |
2 lžíce | med |
Nejprve si rozehřejeme troubu na 175 °C. Dýni (máslovou či hokaido) oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Pekáček vyložíme pečicím papírem, vložíme dýni nakrájenou na kostky, přiklopíme víkem či alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C do změknutí (cca 30 minut). Jakmile půjde dýně lehce vidličkou rozmáčknout, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek uprostřed, nasypeme sušené droždí, cukr, na kraj do mouky zamícháme sůl, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, jedno vejce a vidličkou rozmačkanou dýni (odvážíme 130 g). Vymísíme v hladké těsto, pokud máme robota, hnětací metličky na mixéru či domácí pekárnu, ulehčíme si práci. Vymísené těsto vložíme do olejem vymazané velké mísy, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1 hodinu. Po cca 1 hodině těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na lehce podsypaný vál hladkou moukou. Těsto rozdělíme na cca 15 dílů. Z každého dílku uděláme měšec a upravíme na kuličku (můžeme i něčím naplnit). Potravinářským provázkem (cca 70 cm) podebereme každou kuličku, uděláme uzlík a otočíme. Takto zopakujeme čtyřikrát, naznačíme tak záhyby dýně. Neutahujeme, ještě nakynou. (Nebo jednodušeji - po obvodu nastřiháme nůžkami potřené olejem). Poskládáme s odstupy na dva plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 40 minut kynout (nezkracovat). Po uplynutí 40 minut sejmeme potravinářskou fólii, rozkvedláme vajíčko s lžičkou vody a pomašlujeme. Rozehřejeme troubu na 175 °C. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut, až jsou dýněčky dozlatova. Ihned po vytažení potřeme připraveným rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Po vychladnutí odstřihneme provázek, můžeme udělat stopku dýně z rozpůleného pekanu a vychladlé podáváme. Nejlépe chutnají s plátky studeného másla, případně s oblíbenou marmeládou. Pokud nějaké vychladlé dýněčky zbydou, do druhého dne vydrží krásně měkké ve vzduchotěsné krabičce či dobře zabalené do potravinářské fólie.
Videonávod: Jak si vyřezat strašidelnou halloweenskou dýni?
Svátek všech mrtvých Halloween se slaví všude po světě. Oslavte ho i vy. Máme pro vás podrobný videonávod, jak si vyřezat halloweenskou dýni. Pojďme na to!
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena