Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Housky namočíme ve víně. Sardelovou pastu nebo 2 menší sardelky zbavené kostí utřeme s kouskem másla velkým jako vlašský ořech. Vetřeme žloutek, vejce a navlhčené housky. Směs dobře spojíme a okořeníme špetkou mletého pepře.
Kuřecí řízky rozklepeme do tenka, lehce osolíme a potřeme nádivkou. Potom řízky svineme do závitků, sepneme jehlou, sponkami nebo převážeme bílou nití, aby se při další úpravě nerozvinuly.
V pánvi rozpálíme olej, závitky v něm zprudka a rychle opečeme ze všech stran dorůžova a dáme zatím stranou. V kastrolu na troše oleje osmahneme dorůžova na tenčí kolečka nakrájenou cibuli. Vložíme opečené závitky, podlijeme trochou slabšího hovězího vývaru nebo vody, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
Hotové měkké závitky vyjmeme, odstraníme jehly, dáme na horkou mísu a obložíme ve slané vodě uvařenými a dobře okapanými makaróny. Výpek zaprášíme trochou hladké mouky, dobře rozmícháme, osmahneme, podlijeme a povaříme. Vmícháme lžičku plnotučné hořčici a lžíci bílého vína. Dobře rozmícháme a necháme přejít varem. Zjemníme kouskem másla, podle chuti přisolíme a přecedíme na závitky na míse.
Kuřecí závitky se žemlovou nádivkou ihned podáváme.