Kuře pečené s kořením a dvojnásobným množstvím cibule a šalotky. Recept pochází z mojí vlastní sbírky.
Hodnocení
5.0
/ 5 (5x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Ostatní
Česnek3 stroužky
Cibule2 ks
Voda150 ml
Kuře1 a 1/2 kg
Šalotka12 ks
Čerstvý zázvor3 lžičky
Citronová šťáva1 lžíce
Rostlinný olej2 lžíce
Koriandr mletý2 lžičky
Mletý římský kmín2 lžičky
Konzervovaná loupaná rajčata400 g
Ghee30 g
Šafrán1/2 lžičky
Čerstvě drcený pepř1/2 lžičky
Červené chilli papričky2 ks
Podle chuti
Sůl
Postup přípravy
Šalotky oloupeme a necháme v celku. Cibule oloupeme, velkou cibuli nakrájíme na plátky, malou na drobné kostičky. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
Ve velké pánvi roztopíme ghee a rostlinný olej a asi 10 minut dusíme šalotku dozlatova. Šalotku vyndáme, necháme okapat a odstavíme. Přidáme velkou cibuli nakrájenou na plátky a asi 10 minut dusíme do zezlatovění. Cibuli vyndáme, necháme odkapat a odstavíme. Pokud je třeba, přilijeme ještě trochu oleje, přidáme nakrájenou cibuli a 5 minut podusíme.
Vmícháme česnek, chilli, zázvor, koriandr, římský kmín, černý pepř a podle chuti sůl. Podusíme další 2 - 3 minuty. Přidáme kuře a 5 minut osmažíme po všech stranách dozlatova.
Přimícháme rajčata i se šťávou, šafrán a vodu. Kuřecí dopiazah pomalu přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme dalších 40 minut, dokud kuře nezměkne.
K závěru posypeme plátky cibule a šalotkami, přikryjeme a ještě 10 minut podusíme. Před podáváním kuřecí dopiazah pokropíme citronovou šťávou.