Pokud rádi experimentujete, určitě vyzkoušejte kuře s nádivkou z cibule a kysaného zelí.
Hodnocení
3.1
/ 5 (220x)
Doba přípravy
120 min
Ingredience
Podle potřeby
Olej
Podle chuti
Sůl
Máslo2 lžíce
Grilovací koření
Ostatní
Kuře1 ks
Nádivka
Kysané zelí250 g
Cibule2 ks
Postup přípravy
Máslo necháme změknout. Pak do něj vpracujeme grilovací koření, sůl a vytvoříme placku a necháme ji v lednici ztuhnout. Kuře očistíme, zbavíme zbytků po brcích a chmýří, omyjeme a osušíme. Připravené kuře lehce potřeme olejem a důkladně okořeníme grilovacím kořením. Ztuhlé ochucené máslo vytáhneme z lednice, nakrájíme na hranolky, které vsuneme kuřeti pod kůži - kde jen to bude možné.
Takto připravené kuře necháme do druhého dne uležet. Pokud nemáme čas, není třeba. Troubu předehřejeme na 160 °C.
Cibuli si očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na co nejtenčí půlkolečka. Půlkolečka cibule smícháme se zelím. Kuře důkladně prosolíme. Zelnou nádivkou napěchujeme dutinu kuřete a sešijeme nebo zpevníme pomocí kovových jehel.
Očistíme si druhou cibuli a taktéž ji nakrájíme na půlkolečka. Na plotně rozehřejeme pekáček s trochou oleje. Vložíme kuře a pokud možno ze všech stran je osmahneme, aby se maso zatáhlo. Pak kuře vyjmeme, vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Do cibule vložíme kuře plněné zelím a pekáček vložíme do předehřáté trouby.
Kuře pečeme v troubě asi 90 minut. Podle potřeby přeléváme, aby se vypekla kůrčička.
Upečené kuře plněné zelím naporcujeme. Na talíř servírujeme porci kuřete, zelnou nádivku a hranolky nebo brambory. Přeléváme vypečenou šťávou.
Tak to jednou zkuste a budete se divit,jak je to dobré!Ja do toho zelí dávám na jemno pokrajenou klobásu,třeba uherskou.Vyzkoušejte!Jo a taky nejsem žádný mladík!
123
Výborné, jako přílohu jsme zvolili bramboráky. Příště zkusíme s chlaputými knedlíky :)
Cerny
Zelí se spíše hodí k vepřo-knedlo
Hodně pamatuji za 79 let co brázdím tento svět a vždy se říkalo, že zelí je potrava těch nejchudších. Dost se divím tomu, že někdo plní kuře tím to produktem, obvykle se plní nádivkou z vnitřností a ingrediencí. Ovšem časy se mění a dnes nekoupíte kuře s vnitřnostmi, ty je nutné přikoupit zvlášť. Je i možné, že životní úroveň obyčejných občanů je taková, že nemají dost prostředků, aby si koupili delší žebřík a dosáhli na tu současnou. Přesto nemám nic proti zelí v jakékoli úpravě, obsahuje vlákninu, syrové je bohaté na vitamíny, je vynikajícím prostředkem na pročištění zažívacího aparátu a brání škůdcům našeho zdraví, aby napadli střevní stěnu rakovinným bujením. Ale nejvíce přeci jen chutná s vepřovým a knedlíkem!