Rybí polévka trochu jinak. Recept na kořeněnou polévku uvařenou z rybích hlav, odřezků a kousků pangasia. Tato polévka chutná i lidem, kteří rybí maso moc nemusí.
Hodnocení
4.7
/ 5 (179x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Ostatní
Česnek1-2 stroužky
Celer1/3 ks
Citron1/2 ks
Mrkev2 ks
Petržel1 ks
Bobkový list2 ks
Nové koření3 ks
Zakysaná smetana1 kelímek
Zeleninový vývar1 l
Olej na smažení4-5 lžic
Čerstvá petrželka2 lžíce
Mletá sladká paprika1 a 1/2 lžičky
Celý černý pepř6 ks
Pálivá mletá paprika1/2 lžičky
Smetanový tavený sýr2 ks
Pangasius2 plátky
Kapří hlava a odřezky2 ks
Podle chuti
Sůl
Chilli koření
Mletý černý pepř
Rybí koření
Postup přípravy
Očištěné rybí hlavy zbavené očí a žáber dáme s rybími odřezky a kořením (celý pepř, nové koření, bobkový list) do studeného zeleninového vývaru a přivedeme k varu.
Vaříme velmi pomalu (asi 20 minut) napůl zakryté poklicí, dokud se nebude oddělovat maso od kostí.
Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno, česnek na plátky a petrželku nasekáme na jemno. Celer, petržel a mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
Pangasia omyjeme a osušíme, pokapeme citronem, posypeme kořením na ryby a chilli kořením. Nakrájíme pangasia na kostičky, osmažíme na oleji a dáme stranou. D
o výpeku vmícháme cibuli, osmahneme, vmícháme nastrouhanou zeleninu a česnek.
Orestujeme, přidáme tavené sýry a opékáme, dokud se sýry nerozpustí.
Vmícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme a ihned zalijeme scezeným rybím vývarem.
Provaříme a přidáme obrané maso z hlav a odřezků, dochutíme solí a pepřem podle chuti.
Rybí polévku odstavíme, vmícháme zakysanou smetanu, odebereme trochu horké polévky a promícháme ji se zakysanou smetanou, pak vmícháme do polévky. Nemusíme se bát, že se nám smetana srazí.
Krnovskou rybí polévku ozdobíme petrželkou a nakonec vložíme osmažené kostičky z pangasia. Krnovská rybí polévka je celkem sytá a s pečivem stačí na samostatný chod.