Originální polévka na sváteční stůl. Doufám, že všechny milovníky dýní potěší tento recept na chuťově výbornou polévku.
Hodnocení
4.7
/ 5 (235x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Olej2 lžíce
Máslo1 lžíce
Brambory3-4 ks
Cibule1 ks
Pažitka2-3 lžíce
Dýně1 kg
Kysaná smetana150 ml
Slepičí vývar1 l
Mletá kurkuma1/2 lžičky
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Těsto
Vejce1 ks
Máslo10 g
Strouhanka1-2 lžíce
Petrželka1 lžička
Šunka150 g
Smetana2 lžíce
Žemle1/2 ks
Hladká mouka 1 lžička
Postup přípravy
Petrželku a šunku nasekáme na jemno. Nakrájenou žemli zvlhčíme smetanou, utřeme vidličkou a vmícháme vejce, mletou šunku, strouhanku, máslo, hladkou mouku, petrželku, mletý černý pepř a sůl. Ze směsi tvarujeme malé kuličky, které vaříme v osolené vařící vodě asi 4 minuty, uvařené šunkové knedlíčky scedíme.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dužinu dýně také nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Pažitku nebo estragon nasekáme na jemno.
Nejprve ve větším hrnci rozpálíme olej, stáhneme plamen a přidáme máslo. Po jeho rozpuštění vmícháme nakrájenou cibuli, pak česnek a kurkumu. Jakmile vše zavoní, vsypeme na kostičky nakrájené brambory a dýni.
Opékáme 5 minut, potom zalijeme vývarem a pomalu vaříme asi 20 minut pod poklicí. Polévku na 5 minut odstavíme a rozmixujeme.
Dále vmícháme kysanou smetanu, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, prohřejeme, vložíme knedlíčky a nakonec nasekanou pažitku nebo estragon. Krnovskou dýňovou polévku se šunkovými knedlíčky ihned po uvaření podáváme na stůl.