Recept na jablečný štrůdl s rozinkami. Tento štrůdl je z křehkého těsta, které si sami připravíme.
Hodnocení
4.6
/ 5 (46x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Cukr moučka200 g
Vanilkový cukr1 ks
Polohrubá mouka600 g
Kypřicí prášek do pečiva1 ks
Máslo ( nebo tuk )250 g
Náplň
Rozinky1 hrst
Skořice mletá2 lžičky
Nastrouhané jablko0.8 kg
Na potření
Rozšlehané vejce1 ks
Postup přípravy
V míse smícháme všechny suroviny potřebné k přípravě těsta. Až těsto bude držet pohromadě, vyklopíme jej na vál a těsto hněteme ručně. Pokud bude těsto lepit, můžeme přisypat ještě trochu mouky. Vypracujeme hladké těsto a dáme na chvíli odpočinout.
Jablka nastrouháme na hrubo a necháme okapat ze šťávy. Přidáme vanilkový cukr, skořici a rozinky.
Vezmeme si velký sáček (možno použít velký - např. rozstřihnutý mikrotenový). Trochu navlhčíme pracovní desku, natáhneme na ni rozstřihnutý sáček a vyrovnáme jej. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme na sáček, přikryjeme ho zbylou částí sáčku a vyválíme placku o tloušťce zhruba 5 mm. Vrchní část sáčku sejmeme, na těsto poklademe strouhaná jablka a pomocí sáčku srolujeme štrůdl.
Těsto na bocích přeložíme a pomocí sáčku přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Musíme pracovat opatrně, jelikož těsto je velmi křehké a mohlo by se roztrhnout.
Štrůdl potřeme rozšlehaným vejcem a stejným způsobem zhotovíme i druhou rolku. Křehký jablečný štrůdl pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 40 - 45 minut.