Králíka naporcujeme, osolíme a dáme do pekáčku. Kdo má rád, může ho prošpikovat.
Cibuli nakrájíme na kolečka, ostatní zeleninu pokrájíme na kousky. Dáme k masu a přilijeme litr vody. Přidáme divoké koření a necháme 2 dny odležet v lednici.
Pak pekáč zakryjeme alobalem a dusíme hodinu a půl při 200 °C. Poté vyndáme králíka a dáme stranou. Vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme nebo
propasírujeme. Přidáme smetanu na vaření, zahustíme. Nakonec králíka na smetaně dochutíme solí.
Králíka na smetaně podáváme s domácím houskovým knedlíkem, do kterého přidáme trochu pokrájené slaniny.
Naložit to do vody je spíš způsob, jak zbavit maso chuti. Navíc tedy nerozumím, proč ho dva dny máčet spolu se syrovou zeleninou, navíc v litru vody, což znamená, že není ani ponořený??? Osobně porcuji králíka sama. Kousky, které se hůř jedí: hlava, maso z břicha a hrudní koš dám na vývar, který pak použiji na omáčku. Má pak chuť nejen vodovou, ale i po mase....Když to děláte velmi pomalu několik hodin (3 - 4), maso je pak vláčné, nepotřebuje špek a jen se rozpadá. Není třeba nic nakládat.
Dala bych pozor na to množství bobkového listu. Pepře klidně může být i víc, ale myslím, že 2, max. 3 listy bobkového listu stačí, jinak to bude převoněné.
Hanka
Komentář k receptu Králík na smetaně
Naložit to do vody je spíš způsob, jak zbavit maso chuti. Navíc tedy nerozumím, proč ho dva dny máčet spolu se syrovou zeleninou, navíc v litru vody, což znamená, že není ani ponořený??? Osobně porcuji králíka sama. Kousky, které se hůř jedí: hlava, maso z břicha a hrudní koš dám na vývar, který pak použiji na omáčku. Má pak chuť nejen vodovou, ale i po mase....Když to děláte velmi pomalu několik hodin (3 - 4), maso je pak vláčné, nepotřebuje špek a jen se rozpadá. Není třeba nic nakládat
Hanka
Re: Komentář k receptu Králík na smetaně
Z mé zkušenosti není nutné nic odkládat a nakládat. Navíc naložit to do vody je spíš způsob, jak zbavit maso chuti. Osobně porcuji králíka sama. Kousky, které se hůř jedí: hlava, maso z břicha a hrudní koš dám na vývar, který pak použiji na omáčku. Má pak chuť nejen vodovou, ale i po mase....Když to děláte velmi pomalu několik hodin (3 - 4), maso je pak vláčné, nepotřebuje smetanu a jen se rozpadá.
paya
Re:
Ano, my toto doma delame pravidelne, kdyz sklizime nas vzrostly kralikovnik :-)
Lada
Povedlo se! Recept není vůbec náročný na přípravu a chutná dobře!