Zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kousky a dáme na rozpálenou slaninu s lžící olivového oleje. Přidáme 8 kuliček jalovce, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a 10 kuliček černého pepře. Zeleninu opražíme.
Koňské maso osolíme a potřeme z obou stran hořčicí. Maso vložíme k zelenině. Do směsi vymačkáme citron, ukrojíme malý kousek kury citronu a vložíme do hrnce. Přidáme jablečný ocet a zalijeme vývarem nebo vodou. Koňské maso dusíme do poloměkka. Pak přilijeme 3 dl červeného vína a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením a omáčku zahustíme s 3 lžícemi mouky rozšlehané ve smetaně. Omáčku necháme povařit a vše rozmixujeme, dochutíme solí. Vložíme zpět naporcované maso.
Koňské maso na víně podáváme s bramborovým nebo s kynutým houskovým knedlíkem.
Vážení odpůrci zabíjení koní. Především byste měli vědět, že koňské maso neobsahuje bílkovinu purin, která při zpracování v těle netvoří kyselinu močovou. Proto je to důležitá surovina na vaření pro lidi, kteří trpí dnou. Pak si vzpomeňte na naše babičky, které po nemoci svých dětí jim vařily koňskou polévku na posílení organismu. Asi nevíte, že v Polsku jsou stáje, kde se chovají jateční koně, stejně jak u nás, kde se chovají jateční býci. V Číně se běžně chovají jateční psi. A proč se chovají a střílejí krásní jeleni a srnci. To vám nevadí? Tak se lidi vzpamatujte a neodsuzujte, když si někdo vaří to, co potřebuje a co mu chutná.
jakub
vyborne
Vyzkousel jsem a musim rici ze vyborne !!! moc sem si pochutnal a cela moje rodina take, urcite doporucuji tento recept ! jen bych doporucil maso koupit z mladsiho kone.
anonymus
Nápadité
Dobrý nápad, musím ho vyzkoušet. Podobně jsem dělal srnčí a jelení. Vavřinecké se osvědčilo úplně skvěle. Těsně před podáváním dávám do hodně horké omáčky pár kapek vína, čímž se zdůrazní jeho chuť v hotovém pokrmu.