Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Vmícháme vejce, vanilkový a třtinový cukr a mléko. Nakonec přidáme řepkový olej. Vypracujeme těsto a vlijte jej do vymazané a moukou vysypané formy nebo ji místo toho vyložíme pečicím papírem.
Jostu s rybízem zbavíme stonků a stopek a smícháme je s třtinovým cukrem a skořicí. Nasypeme na těsto a navrch nakrájíme plátky másla.
Formu s koláčem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova, asi 40 minut. Koláč můžeme zkusit ještě posypat nasekanými mandlemi, budou na něm krásně křupat.
Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem necháme vychladnout, rozkrájíme a podáváme pěkně pocukrovaný.

Zdroj:
JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.