Z mléka odebereme asi půl šálku a ohřejeme jej, aby bylo vlahé. Přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Kvásek necháme na teple vykynout.
Do mísy dáme osolenou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme vláčné těsto. Dobře vypracujeme vařečkou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple kynout.
Mezitím si připravíme tvaroh. Do tvarohu přidáme 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce cukru krupice, vajíčko, rozinky a kousíček másla. Všechno dobře promícháme.
Na žmolenku dáme všechny přísady do mísy a proděláváme, dokud se směs nebude sypat.
Z vykynutého těsta uválíme placku, kterou potom vytvarujeme na tukem vymazaný plech tak, aby ho těsto pokrylo celý a na koncích byly vidět silnější okraje. Než dáme tvaroh, je dobré potřít těsto bílkem - aby se tvaroh nevpíjel do těsta. Rozetřeme tvaroh a posypeme žmolenkou. Okraje nepokrytého těsta pomažeme žloutkem.
Koláč s tvarohem a rozinkami pečeme ve středně teplé troubě na 160°C.