Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka se lžičkou cukru rozdrobíme droždí, posypeme lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme se špetkou soli.
Vejce, žloutek, vanilkový cukr, cukr, citronovou kůru, likér a rozpuštěné máslo důkladně promícháme. Do těsta za stálého míchání přisypeme prosetou mouku, přidáme kvásek a vše vypracujeme do hladkého těsta. Vypracované těsto přikryjeme a necháme kynout alespoň 30 minut.Těsto musí zdvojnásobit objem.
Těsto vyválíme na pomoučněném kuchyňském válu a vykrajujeme z něj obrácenou sklenkou asi 40 menších koleček. Z koleček vypracujeme naolejovanýma rukama malé kuličky a dlaněmi je jemně připlácneme. Takto je necháme přikryté na dalších 20 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplň. Mléko, cukr, vanilku, skořici, mák a oslazenou strouhanku uvedeme k varu. Provaříme a po odstavení přidáme rum. Ten nemusí být.
V připraveném oleji smažíme vykynuté koblihy z obou stran pěkně dozlatova. Ihned je dáváme na papírový ubrousek odsát přebytečný olej. Hotové koblihy necháme vychladnout. Makovou směs vložíme do cukrářského sáčku a koblihy můžeme naplnit.
Koblížky s makovou náplní posypeme mákem a skořicovým nebo moučkovým cukrem. Takto připravené koblížky s makovou náplní můžeme podávat.