Lahodná a pikantní bulharská příloha s dechem horkého Balkánu.
Hodnocení
4.6
/ 5 (28x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 paličky
Ocet3 lžíce
Lilek6 ks
Slunečnicový olej5 lžic
Vlašské ořechy1 hrst
Podle chuti
Sůl
Postup přípravy
Lilky lehce propícháme a opečeme na ohni nebo v troubě ve slupce. Horké lilky oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
V hmoždíři utlučeme ořechy a oloupaný česnek. Smícháme je se solí, olejem, octem a nakonec přimícháme nadrobno pokrájené lilky.
Kjopolo podáváme jako přílohu k masu. Je lepší nechat jej uležet.
Má bulharská teta dělá kjopolo takto.
Upečene , spařené a oloupané papriky nakrájí na malé kousky. To samé udělá s lilkem. Postupně přidává do dřevěné třecí misky a tře na kaší dřevěnou paličkou. Přidá rozmačkaný česnek, rozmíchá, dosolí a pozvolna přimíchává olej. Někdy dochutí vinným octemm a někdy přidá i nastrouhané ořechy