Recept na chuťově výbornou kaši ze žlutého hrachu, kterou můžeme podávat samotnou, nebo jako přílohu k různým pokrmům.
Hodnocení
4.0
/ 5 (3x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Cibule2 ks
Žlutý hrách500 g
Podle chuti
Sůl
Kari koření
Drcený kmín
Drcený tymián
Mletý černý pepř
Postup přípravy
Přes noc si necháme namočit žlutý hrách. Vodu slijeme a dáme vařit s novou vodou (sníží to nadýmání). Při vaření k hrachu přidáme tymián, bobkový list a nové koření. Hrách vaříme doměkka.
Po uvaření vodu slijeme, vybereme bobkový list a nové koření. Vodu si můžeme uschovat pro mixování, ale není to nutné. Dochutíme trochou drceného kmínu, kari, solí a pepřem. Tyčovým mixérem rozmixujeme hrách dohladka. Nejspíše bude potřeba přilít vodu. Můžeme použít vodu z vaření, ale čistou vodou se opět snižuje nadýmání. Po rozmixování do hladké kaše podle potřeby ještě dochutíme.
Dvě velké cibule nakrájíme na středně jemno a stroužky česneku nakrájíme nadrobno. Na rozpálený olej dáme cibuli a smažíme skoro dozlatova. Před zezlátnutím přidáme česnek a ještě chvíli smažíme, ale jen chvíli, ať vám česnek nezhořkne.
Cibuli s česnekem rovnou z pánve přihodíme k rozmixovanému hrachu. Z cibule a česneku přiteče k hrachu i trochu oleje a promícháme. Kaši ze žlutého hrachu podáváme podle chuti samotnou s nakládanou zeleninou, nebo jako přílohu k různým jídlům. Já servíruji s kyselou okurkou a porcí pickles.
Dobrý recept - halt klasika. Jen jako (zdravější) alternativa - cibuli nesmažit na oleji, nýbrž v trošku bujónu nechat změknout. Olej (řepkový, vylisovaný za studena) potom do hrachu přidám tepelně nezpracovný, tedy plnohodnotný - panenský. Nakonec nastrouhám nepatrně zázvoru, česnek utřu se solí... I muškát se hodí - ale ne moc...
Dobrou chuť.