Z hladké mouky, špetky soli a 120 g másla uděláme drobenku. Přidáme trochu ledové vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce půl hodiny odležet, nebo ještě lépe přes noc.
Na lehce pomoučněném válu rozválíme těsto a vložíme jej do formy, aby okraje maličko přesahovaly. Nahoru položíme pečicí papír a shora jej zatížíme fazolemi. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Potom odstraníme papír a fazole necháme dopéct ještě pět minut do zlatova. Ty pak odstraníme.
Zatímco se peče základ, připravíme náplň. V míse utřeme vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem, pak přidáme javorový i kukuřičný sirup, rum a vše důkladně spojíme. Pak vmícháme polovičky pekanových ořechů.
Náplň vlijeme do formy s těstem, jakmile jej vytáhneme z trouby, a dáme péct asi na půl hodiny, potom okraje přikryjeme alobalem a necháme dopékat dalších 20 minut.
Jižanský pekanový koláč s javorovým sirupem podáváme s čerstvě ušlehanou šlehačkou, výborný je i s vanilkovou zmrzlinou.
Tento recept na jižanský pekanový koláč s javorovým sirupem je na formu o průměru 22 cm.