Jemná smetanová rybí polévka, kterou můžete servírovat při sváteční vánoční večeři.
Hodnocení
2.9
/ 5 (964x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Rajčatový protlak
Kari koření
Mletý černý pepř
Polévkové koření
Ostatní
Máslo60 g
Smetana100 g
Hladká mouka 60 g
Kořenová zelenina200 g
Hlava z kapra
Kapří ocas
Kapří jikry
Na ozdobu
Petrželka
Houska2 ks
Postup přípravy
Očištěnou rybí hlavu a ocas uvaříme v osolené vodě doměkka a vývar procedíme. Zatím si očistíme zeleninu a nakrájíme ji najemno. Maso obereme a nakrájíme nadrobno. Jikry si rozmícháme ve studené vodě, aby se oddělily.
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku a zalijeme ji rybím vývarem. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kari, rajčatový protlak a vše dobře rozšleháme metlou a povaříme. Pak přidáme rybí maso, jikry a velmi krátce povaříme. Před koncem varu polévku zjemníme smetanou a dochutíme polévkovým kořením.
Během vaření polévky se nakrájíme housky najemno a nasucho je opražíme.
Jihočeskou rybí polévku podáváme posypanou kostičkami housky a nasekanou petrželkou.
Tuto úžasnou polévku vaří nejméně čtvrt století v jedné restauraci u Třeboně. Je ještě vylepšená o vývar z bílých kostí. Kdo ji ochutná, bude se na ni do restaurace vracet. Mluvím z vlastní zkušenosti, dokonce jsme si rekli o recept a vaříme si ji doma. Doporučuji!
stavros666
Jihočeská rybí polévka
Dělám ji podobně,ale pojímá mě hrůza z některých ingrediencí,kterých někdo používá,jak tady čtu ( ty koření,protlak a j.) Vždyť,rybí polévka by měla chutnat po rybičce.Ještě trochu zahusťuji pouze čerstvou zeleninou,osmahlou na pravém másle.Přeji dobrou chuť....///