Kapra s kůží očistíme, vložíme do studené osolené vody, přidáme koření a vaříme cca 10 minut doměkka. Vychladlou rybu zbavíme kůže a maso obereme. Čtvrtku menšího celeru oloupeme, nastrouháme nahrubo a povaříme asi 2 minuty ve vývaru z kapra. Pak celer scedíme, propláchneme studenou vodou a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemné kostičky, které rovněž spaříme vodou a zchladíme. Kapary jemně nasekáme, okurku nakrájíme nadrobno a hrášek necháme okapat. V míse zlehka promícháme kapří maso s celerem, cibulkou, hráškem, okurkami a kapary. Nakonec směs spojíme majonézou smíchanou se zakysanou smetanou. Salát podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a necháme alespoň 1 hodinu odležet v chladu. Jemný salát z kapra rozdělíme na porce, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s opečenými toasty.
(doba přípravy 45 min)

Videonávod, jak zbavit kapra kostí během několika minut
Šéfkuchař Radek Šubrt vás naučí, jak šikovně a jednoduše zbavit kapra většiny kostí a připravit z něj filety. Je potřeba jen velký ostrý nůž a trocha práce. Videonávod krok za krokem.

Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena