Recept na krémovou květákovou polévku s velmi snadnou a rychlou přípravou.
Hodnocení
3.9
/ 5 (15x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Máslo30 g
Brambory720 g
Voda1 l
Pórek110 g
Květák720 g
Olivový olej2 lžíce
Podle chuti
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Umytý a očištěný květák nakrájíme na drobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Pórek oloupeme a bílou část nakrájíme na tenká kolečka.
V hrnci rozpustíme máslo se 2 lžícemi oleje a přidáme prolisovaný česnek. Po chvíli přidáme pórek s květákem a brambory. Opepříme čerstvě mletým pepřem, krátce orestujeme a dolijeme litrem vody. Vše vaříme na střední teplotě 10 minut. Občas promícháme. Poté teplotu snížíme a pomalu vaříme dalších 20 minut.
Uvařenou směs rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Dochutíme solí a oblíbeným kořením.
Jemný květákový krém ihned rozdělíme do misek nebo talířů, posypeme krutony, parmazánem, pokapeme olivovým olejem a můžeme podávat.
Tak, jak autor recept popsal, bych ho musela nazvat květákovým pyré. Krém podle mě tvoří šlehačka, která se do hotového pyré vmíchá nakonec. Přidala jsem kromě ní i muškátový květ a polévka byla dokonalá. Děkuji