Recept na moučník z křehkého těsta plněný jemnou jablečnou směsí s pudinkem.
těsto | |
---|---|
500 g | polohrubá mouka |
250 g | tuk na pečení |
1 balíček | prášek do pečiva |
1 ks | vejce L |
0.5 lžičky | strouhaná citrónová kůra |
4 lžíce | mléko |
3 lžíce | moučkový cukr |
1 špetka | sůl |
náplň | |
1 kg | jablka |
2 balíčky | vanilkový pudinkový prášek |
5 lžic | třtinový cukr |
Připravíme si těsto. Do prosáté mouky s práškem do pečiva rozdrobíme tuk, přidáme vejce, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, cukr a mléko. Vše rychle zpracujeme v hladké vláčné těsto, které zabalíme do potravinové folie a odložíme na půl hodiny do lednice.
Mezitím si připravíme jablkovou náplň. Oloupaná a jadřinců zbavená jablka nastrouháme do mísy najemno. Poté vmícháme třtinový cukr a vanilkové pudinké prášky.
Odležené těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme plát o velikosti plechu. Plech vyložíme pečícím papírem, na něj položíme plát těsta, na který rovnoměrně naneseme jablkovou náplň. Vše zakryjeme druhým plátem těsta a okraje důkladně spojíme, aby náplň během pečení nevytekla. Poté těsto hustě propícháme vidličkou a koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dorůžova.
Vychladlý jablkový koláč nakrájíme na řezy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě nebo čaji.
Jablečný speciál: Jak využít úrodu jablek na maximum
Podzimní sklizeň jablíček se nám blíží. Máme pro vás tipy, jak zpracovat úrodu tak, abyste z ní vytěžili co nejvíc. Poradíme se sklizní, zavařováním i sušením jablek. Také jsme pro vás vybrali spoustu osvědčených jablečných receptů, vždyť kdo by odolal vláčným koláčům a štrúdlům právě s jablky.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena