Snadný recept na chutnou chřestovou polévku se sýrem, zahuštěnou bramborami, kterou zvládnou i začínající kuchtíci.
Hodnocení
4.5
/ 5 (62x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
12x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Muškátový oříšek
Mletý černý pepř
Ostatní
Máslo40-50 g
Brambory250 g
Žloutek2 ks
Pažitka1 hrst
Tvrdý sýr100 g
Smetana na vaření50-100 ml
Bílý chřest500 g
Postup přípravy
Brambory oloupeme a celé uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Oloupaný chřest nakrájíme na kousky asi 3 - 4 cm dlouhé. Pažitku jemně usekáme a sýr nastrouháme.
Uvařené brambory vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nastrouháme. Žloutky utřeme s máslem dohladka. Ve vývaru z brambor uvaříme nakrájený chřest doměkka. Pak přidáme nastrouhané brambory, utřené máslo se žloutky a strouhaný sýr. Polévku krátce povaříme, dochutíme solí, muškátovým oříškem, pepřem a zjemníme smetanou. Vše prohřejeme, zasypeme pažitkou, ale již nevaříme.
Jemnou chřestovou polévku se sýrem můžeme podávat jako předkrm nebo samostatný chod s opečenými toasty.
Ponorný mixer s noži by ji měl rozmixovat do hladka
Koutova
Jak rozmixovat chřest?
Poraďte prosím, jak chřest rozmixovat na jemnou hmotu. Při mixování se chřestová vlákna namotávají na vrtuli mixéru a nejdou vůbec rozmixovat. Je to snad způsobené špatným uvařením chřestu nebo něčím jiným?
Díky za radu.
Karolína Příplatová
Chřest
Sezóna chřestu začíná a začínají se rojit různé recepty, některé méně, některé více povedené. Tenhle vypadá velmi jedle, ale pro mne má pár zbytečností navíc a pár nedostatků. Já chřest miluji na spousty způsobů.
Určitě bych polévku rozmixovala, aby byla jemnější, určitě bych jí ozdobila nařezanými hlavičkami chřestu, které bych nechala pouze lehce přejít varem a pak polévku odstavila, aby krásně křoupaly, sýr bych rozhodně vynechala, zničí lahodnou chřestovou chuť. Brambor bych dala co nejméně, nejde o bramboračku, ale o chřestovou lahůdku. A přikláním se k zakysané smetaně, která chuť ozvláštní a doladí nevýraznou chuť brambor.
Platí, že méně je více, nevaříme sýrovou ani bramborovou, ale chřestovou polévku, takže by tam chřest měl být co nejvýraznější.
Koření černým pepřem je v tomto případě barbarství, když už pepř, tak rozhdoně bílý.
pawlibrezinova
vylepšení
určitě doporučuji přidat osmahlé kostečky slaniny (trošku), a chřest z části rozmixovat a jen pár kousků stonků nechat na ozdobení
pipuška
děkuji
výborná polévka, děkuji za neobvyklý recept. Chřest moc nepoužívám, tedy spíš vůbec, tak jsem mile překvapená :)