Jednoduchý recept na lehkou bramborovou polévku s liškami, která je odlehčená smetanou a dochucená čerstvou pažitkou.
1 lžíce | olej |
500 g | brambory |
6 dl | voda |
4 lžíce | pažitka nasekaná |
1 kostka | slepičí bujón |
2 dl | smetana na vaření |
400 g | lišky |
3 lžíce | krájená cibule |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
drcený kmín | |
mletý černý pepř |
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Houby lišky, očistíme a podle velikosti nakrájíme na kousky. Malé houbičky necháme vcelku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pažitku omyjeme a usekáme najemno. Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme pokrájené lišky, přisolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem. Osmahneme a podlijeme vodou. Dusíme nejméně 20 minut. Brambory zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme kostku slepičího bujonu a ještě několik minut povaříme. Potom kastrol odstavíme, necháme mírně zchladit a brambory s vývarem rozmixujeme. Vmícháme podušené houby, zalijeme smetanou, přidáme usekanou pažitku a opět vše necháme jen krátce přejít varem. Podle chuti polévku přisolíme a okyselíme. Jemná bramborová polévka s liškami můžeme chutná jako hlavní chod s vařeným bramborem na loupačku a zeleninovým salátem.
Houby rostou i na podzim. Připomeňte si ty jedlé i ty jedovaté
Začíná sezóna houbařů, a proto si připomeneme některé nejčastěji se vyskytující jedlé, ale i jedovaté druhy.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena