Maso omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Stejně tak očištěnou zeleninu. Cibuli po oloupání rozdělíme na "šupinky".
Na špejle napichujeme střídavě kousky kuřecího či krůtího masa, sladké žluté a červené papriky (kapie), šupiny cibule a hlavně tenké plátky anglické slaniny, kterou proplétáme jako hada mezi všemi vrstvami.
Tento špíz již nesolíme ani nekořeníme, protože chutě surovin jsou výrazné a skvělé samy o sobě. Slanost dodává anglická slanina, které je tam dostatek.
Jednoduché kuřecí špízy pečeme v troubě na plechu s olejem (průběžně otáčíme) lehce do křupava.
Jednoduché kuřecí špízy podáváme nejraději s pečenými nebo vařenými brambory. Toto jídlo má u nás veliký úspěch a pro kuchařku není nijak zvlášť pracné.