Mouku osolíme, rozdrobíme s tukem a zaděláme vodou, v níž jsme rozšlehali vejce a ocet. Těsto zpracováváme nejdříve nožem. Když se přísady spojí, vypracujeme rukama hladké a nelepivé těsto. Těsto přikryjeme nahřátým kastrůlkem a necháme půl hodiny odpočívat.
Mezitím si připravíme jablka. Oloupeme je, nakrájíme na plátky nebo nahrubo nastrouháme. Strouhanku osmažíme na másle dočervena.
Těsto rozdělíme na poloviny a nejprve válečkem vyválíme placku, kterou pak rukama vytahujeme, aby byla tenká jako papír. Těsto posypeme částí strouhanky, pokryjeme jablky, osladíme a okořeníme, přidáme ještě strouhanku a svineme do závinu. Stejně utvoříme i druhý závin. Jablečné záviny po našem položíme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Jablečný závin po našem necháme vychladnout, podle chuti ocukrujeme a můžeme podávat.